По-здравословен дом

Премахване на токсините от дома Ви

Погледнете какво има в дома Ви. Знаете ли какво съдържат стоките и продуктите във Вашия дом? Някои химични препарати могат да бъдат опасни за здравето, ако навлязат в големи количества в тялото. Да се запознаете с потенциално опасните вещества и да ги премахнете може да Ви помогне да внимавате със своето и на семейството си здраве. 

"Съществуват различни химични вещества, на които можете да бъдете изложени в дома си, обикновено в много ниски съдържания", казва Д-р. Андрю Руни, експерт по токсикология и риск. Възможно е да се намерят токсични вещества в строителните материали, приборите за хранене, хигиеничните материали, завесите за баня, мебелите, килимите и други чести предмети.

Не всички химични вещества са вредни. Фактически е възможно повечето вещества около нас да са безопасни, обяснява Д-р. Хедър Патисаул, експерт по невронаука и токсикология от Държавния Университет на Северна Каролина. "Вероятно само малко количество от тях са токсични", казва. "Ако това Ви тревожи, има множество прости неща, които можем да направим за да намалим излагането".

Често това което прави едно химично вещество вредно е колко много сме изложени на него. "Безопасното" количество варира според веществото. Изследователи работят, за да научат повече за това как химичните вещества около нас могат да засегнат здравето ни и за да могат да се справят по-добре с потенциалните проблеми.

Понякога е очевидно, че едно химично вещество е опасно. Вие бихте могли да развиете обрив след като разлеете почистващ материал върху кожата. Или бихте могли да се закашляте когато вдишвате дразнещи пари. За да избегнете известните за здравето рискове, прочетете внимателно инструкциите върху почистващите продукти и вземете предложените мерки за безопасност.

Някои токсични химични вещества могат да не провокират отчетливи или моментални симптоми. Оловото, например, е познато като отровно. Обикновено колкото повече олово имате в тялото си, е по-вероятно да развиете здравословни проблеми. Оловото може да повиши артериалното налягане, да създаде проблеми с плодовитостта, мускулни и ставни болки и проблеми с паметта и концентрацията. Заради това вече не е разрешено да се използва олово в картините, бензина и консервите за храна. Но все още можем да намерим олово в картините базирани на олово в стари къщи, прахта и питейната вода, доставена през оловни тръби.

"Най-добрият начин да се предпазите от вредните ефекти на оловото върху здравето не е с лекарства, а като избягвате излагането", обяснява Роуни. Ако живеете в стара къща, консултирайте се със здравния отдел на общината си за оловото, което би могло да има в картините, прахта или питейната вода. Местните експерти могат да Ви покажат какви мерки да вземете, за да избегнете излагането на олово.

Малките деца са по-чувствителни към оловото и към много други химични вещества. Това се дължи на факта, че телата и мозъците им все още се развиват. Децата също могат да бъдат повече изложени на токсините поради нормалните детинщини като да играят на пода и да поднасят към устата си играчките или ръцете.

"Химичните вещества могат да произлизат от продуктите, които използваме и да завършват във въздуха и пода на къщата, откъдето могат да навлязат в организма", казва Д-р. Ами Зота, експерт в общественото и околно здраве в Университета Джордж Вашингтон. Скоро нейния екип е открил 45 химични вещества, които обикновено се намират в домашния прах. Много от откритите химични вещества принадлежат на група, наречена "ендокринни нарушители".

Когато ендокринните нарушители навлязат в тялото, могат да имитират или да блокират естествените хормони, които произвежда организма. Доказателството подсказва, че ендокринните нарушители биха могли да намалят плодовитостта, да увеличат риска при някои видове рак или да навредят по друг начин. Тези химични вещества биха могли да означават по-висок риск за здравето, докато човек е в майчиния корем или през първите години от живота, когато хормоните ръководят развитието на органите и мозъка.

Веществата, за които се вярва, че причиняват ендокринно разрушение включват опредлени парфюми, пестициди и облицовка/материали резистентни на петната. Изследователи проучват ефектите за здравето на няколко вида химични вещества свързани с хормоналното нарушение, сред тях и фталатите, перфлуорирани съединения (PFC като абревиатура от английски) и химикалите резистентни на огъня.

Фталатите са семейство химични вещества, произведени от човека и използвани за правене на пластмаса, почистващи препарати и парфюми. Все още не са добре известни ефектите на фталатите върху човешкото здраве, но няколко правителствени агенции ги изучават. При животните излагането на фталатите е свързвало с много репродуктивни проблеми и проблеми на развитието. За да ограничите излагането, четете етикетите на продуктите и избягвайте да използвате продукти, съдържащи фталати. Някои продукти, ако не и всички, които съдържат фталати казват ясно на опаковката: "съдържа фталати". Но понякога фталатите могат да фигурират като абревиатури от 3 или 4 букви като BBP, DBP или DEP. Тези фталати трябва да фигурират в списъка на съставките на етикетите на продуктите, стига да не се прибавят като част от "парфюма" или "аромата".

"Няколко стотин химични вещества могат да се класифицират като парфюм", обяснява Патисаул. "Следователно винаги когато се използва един ароматен почистващ препарат е вероятно да съдържа някакъв вид фталат, дори ако етикета не казва точно, че съдържа фталати". Може да потърсите продукти "без аромат". Освен това Агенцията за Предпазване на Околната Среда на Съединените Щати (EPA от английска абревиатура) предлага етикета "По-сигурен избор" (Safer Choice), който се използва при продукти, направени с по-безопасни за човешкото здраве и околната среда съставки.

PFC-тата се използват широко в най-резистентните на петна, мазнина и вода ежедневни продукти. Могат да се намерят в противозалепващи кухненски прибори, дивани и килими, резистентни на петната, дрехите и юрганите при опити с вода. В изследванията с животни, някои PFC показаха, че засягат нормалната хормонална активност, намаляват функционирането на имунната система или предизвикват проблеми с развитието. Съществува доказателство, което подсказва, че определени PFC също биха могли да засегнат човешкото здраве и да бъдат свързвани с ниското тегло при раждане, пълнотата, тестикулния и бъбречния рак.

Опредлени PFC, като използваните за производство на Тефлон спират да се използват в Съединените Щати, но някои домашни потреби като тиганите с антизалепващо покритие все още биха могли да ги съдържат. Ако имате стара тенджера с антизалепващо покритие, която е смачкана и изхабена, то опитайте се да я смените.

Веществата резистентни на огъня се прибавят или прилагат към материалите, за да забавят или да избегнат пожари. Но има все повече доказателства, че много от тези химични вещества имат отрицателни ефекти върху здравето на животните и на хората. Вещества, резистентни на огъня могат да се намерят в пяната, килимите, юрганите, платнените завеси. Употребата на вещества, резистентни на огъня е намаляла в последните години. Но тези химикали все още се срещат при някои продукти. Когато купувате нови стоки, особено за деца, опитайте се да купите мебели, напълнени с памук, полиестер или вълна, вместо пяна от полиуретан.

"Най-добре е да имате предвид, че има химични вещества около вас и че има много прости неща, които можете да направите, за да намалите излагането", казва Патисаул.

Да се научите какво съдържат продуктите, които носите в дома си Ви позволява да взимате обосновани решения. Вземете мерки, за да се избавите от опасните химични вещества, като сведете до минимум прахта вкъщи.

Химичните вещества са навсякъде и повечето от тях не вредят. Да се ограничат потенциално токсичните вещества в ежедневието Ви, спомага да се създаде по-сигурен и здравословен дом.