10 съвета за защита на кожата от слънцето

Предпазете кожата си от слънцето с високопредпазващи кремове. Заложете отговорно на бронзовия тен и глезете на максимум кожата си!

Ултравиолетовите радиации на слънцето са съществени за организма ни за производството на витамин D, който засилва костите и костномускулната система. Въпреки това трябва много да внимавате със слънцето и добре да предпазите кожата си с кремове с високозащитен фактор, особено когато кожата Ви все още е бяла, за да избегнете повреждане на кожата като изгаряния, преждевременно състаряване или канцерогенни меланоми. Даваме Ви някои съвети за сигурен бронзов загар.

Предпазни мерки и слънчева защита

 • Избягвайте най-горещите часове от деня (от 12 ч. до 16 ч.) за да се изложите на слънцето. 
 • Излагането на слънцето трябва да бъде прогресивно и никога много продължително. Избягвайте дългите дни на плажа или басейна и се пазете под някоя сянка, например под слънчобран.
 • Носете кепе или широкопола шапка, за да избегнете прякото излагане на слънцето в лицето и да предпазите главата си.
 • Избягвайте одеколони, парфюмирани козметики или определени лекарства ако ще се печете на слънце.
 • Взимайте си винаги кремове за слънчева защита, дори в облачни дни. Кремовете с висок фактор (50+) са Вашият съюзник за постигане на здравословен бронзов загар без изгаряния особено когато кожата ни е беличка.
 • Внимавайте много с бенките си за да не се превърнат в злокачествени издутини. Затова прилагайте в тези точки винаги крем с максимална защита (50+). Можете да носите предпазен стик в чантата за да го прилагате във всеки момент. Наблюдавайте развитието на бенките си и не пропускайте срещата си с дерматолога особено ако забележите, че варират по форма или цвят.
 • Приложете слънчевозащитния крем половин час преди да се печете на слънце. Трябва да си слагате крем на всеки два часа и винаги след като се изкъпете в морето или в басейна.
 • Внимавайте с облачните дни и с вятъра, UV радиацията е същата, но слабото усещане за топлина ни кара да не я възприемаме.
 • Пийте достатъчно вода, за да поддържате кожата си хидратирана и за да избегнете дехидратацията.
 • Фототипът на кожата е ключов: I (изгаря се лесно, никога не получава бронзов загар), фототип II (изгаря лесно, получава слаб бронзов загар), фототип III (изгаря малко, получава прогресивен бронзов загар), фототип IV (изгаря малко, получават добър бронзов загар), фототип V (изгаря малко, винаги получава бронзов загар) и фототип VI (изгаря много рядко). Най-слабите фототипове са тези, които имат по-голям риск от изгаряне и тези, които трябва да доведат до край предпазните мерки.

Специална защита за бебета и деца

Много внимавайте с малките деца, те се нуждаят от пълна защита. Интензивните излагания на слънцето с изгаряния през първите години от живота са определящ фактор за появата на канцерогенни меланоми в напреднала възраст.

 • До 6 месеца го дръжте винаги на сянка като избягвате пряката светлина като поставите слънчобран на детската количка и сложите на бебето шапка, за да му покрие лицето и гърлото. Не се прилагат филтри.
 • След 6-те месеца трябва да сложите на детето филтър на защита от ултравиолетовите A лъчи (UVA) и ултравиолетовите B лъчи (UVB). Числата отнасящи се към фактора на слънчева защита (SPF) се отнасят към лъчите UVA (50+) и степента на лъчите UVB се мери в символи във формата на звезда.

И не забравяйте да внимавате за лунички, петна и бенки по кожата и да посещавате дерматолога си. Предпазването е жизненоважно.