Упражнения според възрастта Ви

Искате да се упражнявате, но не знаете какво е най-подходящо за Вас?

Макар че всички и всеки вид упражнения могат да се приспособят към нас с необходимата подготовка може някои от тях да се приспособят по-добре към нашите нужди и предпочитания, според възрастта ни, сега ще Ви препоръчаме няколко. Дано Ви харесат и Ви донесат повече ползи.

 

 

 

 

 

От 15 до 20 години

Младежите трябва да си създадат навика да се упражняват не само за да поддържат форма, но също и да са здрави и в добро настроение. Въпреки това трябва да се има предивд, че все още се намират в етап на развитие и по-интензивните упражнения трябва да бъдат оценени от експерт.

Препоръка:

Най-добре е да изберете креативна дейност като танца или някое упражнение, което Ви ентусиазира и което ще Ви помогне да тонизирате фигурата си.

Ползи:

Застанете правилно като ходите, засилете ходилата, краката и ръцете си. Дори ще постигнете по-голяма гъвкавост. Един час подобна дейност, била тя сама или придружена, освен че помага да се освободите от ежедневния стрес и да се забавлявате, можете да изгорите до 300 калории.

През 20-те

Започва трудовия живот, поради което някои хора прекарват дълго време седнали, макар че не всички. Освен това много жени стават майки на тази възраст, което натрупва на мазнина в тялото.

Препоръка:

Сърдечносъдови дейности или аеробики като вървенето или бързохода. 

Полза:

Увеличава дихателната способност. При практика от 60 минути се губят между 500 и 700 калории. Това е добро упражнение, тъй като намалява стреса и тревожността.

През 30-те

Тогава тялото започва да губи мускулни фибри, може да се прецени от отпуснатостта на тъканите. Физическата активност е ефикасна форма да се избегне.

Препоръка:

Предпочетете смесените дейности като пързалянето с кънки.

Полза:

Изберете дейност, която смесва сила, умение и съпротива. Така си помагате да изгорите мазнини, да подобрите кръвообращението и двигателната си способност. С тази дейност можете да премахвате 600 калории в час.

През 40-те

Главната цел е да поддържате мускулния си тонус и да забавите състаряването. На този етап жената изпитва много хормонални промени, които не само се отразяват на настроението й, но и на тялото й.

Препоръка:

Плувайте, тъй като бидейки цялостно упражнение, ще поддържа аеробната Ви съпротива. 

Полза:

Под водата се развиват мускулите пет или шест пъти повече, отколкото с упражнения извън нея. Губят се около 500 калории и освен това изчезват симптоми като депресията.

През 50-те

Главната цел е да избегнете намаляването на мускулната маса, което допринася за загубата на силата, причинена от заседяването.

Препоръка: 

Съпротивителни упражнения като пилатес, където се използва собствената мускулна маса по време на режима.

Полза:

Увеличава физическата и умествената сила, подвижността на ставите, коригира стойката и облекчава болката в гърба. За един час ще изгорите 400 калории.

Запомнете, че упражнението носи много ползи за здравето ни и можете да изберете най-подходящото не само за нуждите Ви, но също и според предпочитанията Ви. Трябва да бъде нещо, което Ви харесва да правите, за да го правите често и да не го изоставяте.

Препоръчително е да практикувате поне 30 минути упражнения 4 дни седмично, за нищо не става да посветите два или три часа само за един ден, тъй като няма последователност и следователно не се наслаждавате от ползите му. Практикуването на физическа дейност е част от здравословния начин на живот.