Съвети за натрупване на тегло и мускулна маса

Модата наложи стройните и добре заоблени тела, причина, поради която повечето диети са фокусирани върху намаляване на мазнините и сваляне на теглото или мускулния тонус. И въпреки това има много хора, които биха желали от друга страна да натрупат малко тегло. Изглежда винаги по-лесно да свалите, отколкото да натрупате и макар че би могло да се каже, че има нещо вярно в това, за тялото всичко е възможно ако е в добро разположение и тялото е здраво.

Така че тук даваме няколко съвета на онези, които желаят да натрупат малко тегло и да заоблят тялото си по по-естетичен и хармоничен начин.

 

 

1. Почистете тялото си: чистотата е жизненоважна за всяко начало. Така че, за да възстановите малко тегло винаги е необходимо, преди да започнете, да следвате диета на изчистване. Това трябва да се направи, тъй като често тялото би могло да не асимилира добре хранителните вещества заради излишък от натрупване на токсини в червата или поради някаква недостатъчност във функционирането на някой орган. Така че не се притеснявайте, че тази диета няма да Ви накара да изгубите повече тегло, а да направите едно по-здраво тяло за целите, които желаете.

2. Диета за елиминиране: ще Ви отнеме 10 дни да направите мека диета, в която да приемате много чиста вода и да премахнете колбасите и млечните храни (от животински произход) и да добавите плодови сокове сутрин и зеленчукови сокове следобед. (не комбинирайте плодовете със зеленчуците и да приемате цитруси на гладно без да ги комбинирате с никаква друга храна и да чакате 20 минути преди да приемете нещо друго).

3. Диета ако тренирате: ако взимате понастоящем някаква добавка или тренирате можете дори да следвате тази диета на изчистване като поддържате храненето, което следвахте досега. Запомнете, че колкото повече тренирате или да вдигате тежести, ако тялото Ви не асимилира добре, мускула Ви няма да натрупа обем. Важно е да изберете продуктите от диетата си от най-високо качество и да премахнете всичко излишно.

4. Отпуснете се: важно решение е, че трябва да се научите да се отпускате и да игнорирате за момент проблемите и притесненията, тъй като в противен случай нервната система ще усвои хранителните вещества преди да успеят да се превърнат твърда тъкан. През деня си позволете моменти на спокойствие и оставете света да се върти. Не правете нищо и не разрешавайте нищо. Опитайте се да спите добре и по едно и също време.

5. Хранителен режим: без значение колко тренирате, вдигате тежести или спите, ако режимът Ви не е подкрепен от подходящо хранене, няма да придобиете мускулен растеж. Дисциплинирайте се да ядете само здравословна храна и първокачествени продукти. Изберете здравословни начини да приготвите храната си, избягвайте пърженето и изберете свежи зеленчуци вместо варени. Разделете храните си на пет или шест през деня и консумирайте на три от тях зеленчуков сок или обемиста салата и ако тренирате, яжте половин час след като тренирате изобилие от протеини.

6. Природни храни за натрупване на тегло: храните за натрупване на мускули и увеличаване на тегло са полена, бирената мая и всички храни, съдържащи витамин А, тъй като често загубата на тегло се дължи на недостатъчност на този витамин. Морковът и магданоза съдържат този витамин. Също не забравяйте да включите витамин C (цитрусови сокове) и E (агуакате, орехи и т.н.) и много натрий.

7. Между храненията: консумирайте храни за увеличаване на тегло като банани, брашно от слънчогледови семки, мляко, козе мляко и сухи плодове.

8. Консумирайте поне два грам протеин на килограм телесно тегло и от три до четири пъти същото количество въглехидрати. Запомнете, че протеинът е мускулоизграждащия блок и въглехидратите Ви предоставят енергия при много интензивни тренировки.

9. Мазнините са необходими за много функции на тялото: и мускулът се състои от затлъстяла тъкан. Така че потърсете здравословни мазнини като студеноизцедения зехтин, мазнините на сините риби като сьомгата и съдържащите масло (бадеми, орехи и т.н.). Сутрин изцеждайте сокове, на които можете да се насладите на консумацията докато се следва стриктна диета, ниска на въглехидрати, благоприятства чувството на ситост и е необходимост, ако искате да се увеличите мускулния обем, позволява ни да се тренираме по-здраво и усилено.

10. Тренирайте: ако мускулът не се засилва чрез тренировката, той свиква да се храни с малко. Потърсете добър режим с тежести според теглото и способностите Ви. Плуването, велосипедизмът и планинарството са много добри за увеличаване на мускулния обем, освен че ще Ви помогнат да се отпуснете.

11. Добавки: когато се снабдят с въглехидриращи добавки по време на продължителните упражнения със средна интензивност, спортистите могат да се упражняват повече време и да произведат по-голяма сила чрез краткосрочните усилия в края на упражнението. На пазара съществуват много добавки за увеличаване на мускула. Консултирайте се с треньора си или натуропата, за да Ви покаже кое е най-добро за Вас.