6 съвета за здрави черва

Научи се да следваш няколко здравословни и правилни навици, при грижа за чревното си здраве

Грижата за чревното здраве е много важна за правилното функциониране на организма. Дебелото черво е отговорно да изхвърли остатъците, затова е важно да се поддъържа здраво за да може да абсорбира хранителните вещества ефикасно и да премахне токсините.

Как да се грижим за червата си? Да следваме здравословно хранене, да пием достатъчно вода, да правим упражнения и редовността на здравословните навици е особено важна, за да се грижим за здравето си. Приложете тези прости съвети за да имате здрави черва.

 

6 съвета за здрави черва

Закуска

Не пропускайте закуската! Включете храни с фибри и пълнозърнести въглехидрати. И да не липсва плодовия сок.

 

 

 

Храна

Хранете се пет пъти дневно, включете 5 ястия от плодове и зеленчуци, сдъвчете добре храните. Включете в диетата си богати на фибри и протеини храни, които да спомогнат да се пречисти дебелото черво.

 

 

Пийте вода

Пийте достатъчно течности и по-специално вода през деня и между храненията. Да се поддържаш добре хидратиран ще помогне на тялото да елиминира остатъците от червата. Заложете на дезинтоксикиращи напитки и намалете консумацията на токсини като алкохола.

 

 

Пробиотици

Допълнете диетата с пробиотици като киселото мляко, които ще Ви помогнат да уравновесите чревната флора. 

 

 

 

Редовност

За да поддържате червата си здрави е жизнено важно да имате навика да ходите ежедневно до тоалетна и да избягвате запека и натрупването на отпадъци в червата си. Отделете време за себе си и се опитайте да ходите до тоалетна всеки ден по едно и също време.

 

 

Преглед

От определена възраст особено ако сте имали фамилна или лична обремененост от рак на дебелото черво може да е необходим редовен преглед с изследвания като кръвна картина или колоноскопия. Своевременното откриване на болести е жизнено важно. 

 

 

Какво представлява прочистването на дебелото черво? За да премахнете тоскичните отпадъци, които може да останат в червата има такива лечения като прочистване на дебелото черво с използване на хидротерапия, която изчиства токсините като избягва храносмилателни и/или хронични проблеми.