6 съвета, за да изберете хубави слънчеви очила

Също толкова важно като предпазването на кожата е и защитата на очите от слънчевата радиация. Да се изберат качествени слънчеви очила е жизнено важно когато се грижите за зрението си.

Идва хубавото време и с него желанието да си купите нови слънчеви очила според модата. Въпреки това голяма част от очилата, които се продават не минават необходимите санитарни и качествени проверки (приблизително 70% от всички). Затова е много важно да внимавате освен за естетиката, а и за качеството, за да предпазите очите си от слънчевите лъчи.

Редно е очен специалист да надзирава покупката. За да може соларната леща да предпази очите ни възможно най-добре, тя трябва да пасва идеално към лицето: рамката не трябва да остане нито изместена, нито отдалечена от лицето.

Ето 6 съвета при избор на хубави слънчеви очила, които да Ви предоставят максимална защита срещу слънчевите лъчи.

 

6 съвета за покупка на хубави слънчеви очила

1. Уверете се, че очилата Ви Ви предпазват от лъчите УВА и УВБ като проверите дали на една от рамките има надпис "CE", който показва, че са направени според стандартите на Европейската Общност и следователно гарантират сигурна употреба.

2. Изберете добре цвета на лещата. Макар че темата за избора на цвета е нещо субективно, което зависи от чувствителността на всяко око, тя е свързана с дейността, която осъществяваш, тъй като могат да забележат различия във функцията на тона. Например кафевите и зелените цветове са перфектни за града и сивите или сините са годни за дневното шофиране.

3. Проверете защитата на очилата си. Номерата (0-4) информират за категорията на лещата. Тази класификация се основава на количеството видима светлина, която притежават лещите. Категориите 0, 1 и 2 предлагат по-ниски защити и са идеални за града или при облаци. Стъклата с категории 3 или 4 показват, че са подходящи за слънчево време, за шофиране, море и високата планина, тъй като оставят да минат единствено между 3 и 8% светлина. Тази информация трябва да се появи също и в една от рамките на очилата.

4. Стъкла с антирефлексно покритие. Този вид стъкло винаги се препоръчва, тъй като отраженията премахват част от прозрачността и намаляват видимостта. Слънчевите лещи обикновено я носят от вътрешната страна и така се замърсяват по-малко и едновременно с това поддържат същите свойства.

5. Поляризиращи стъкла. Важно е да се изтъкне, че поляризиращите лещи блокират светлината, която Ви идва хоризонтално, например отразената от морето. Този вид стъкла са най-препоръчителните за открито море или за високите планини, тъй като отражението на снега и на морето е почти 100%.

6. Огледални стъкла. Те са много добър избор, ако Ви притеснява много светлината, тъй като отразяват излишъка от светлина като така позволяват отразена видимост.