6 съвета за грижа на краката

Краката издържат цялото тегло през деня и е важно да се грижите за тях, за да избягвате появата на коравини, мазоли и други проблеми.

1. Удобни обувки

Мазолите, напукванията и изпъкналите кокалчета са най-честите проблеми, от които обикновено страдат краката. Повявяват се много пъти заради триенето или стискането на лоши обувки. Винаги избирайте анатомични обувки, които да се адаптират добре към крака, да са удобни, леки и гъвкави. Стелката трябва да е фина, с неогъваема арка, объл връх и токът не трябва да надвишава 4 см.

2. Несинтетични тъкани

Използвайте чорапи с нишка или от вълна и избягвайте синтетичните фибри, които затрудняват циркулацията и дишането на крака. Един начин да избегнете потенето и лошата миризма на краката е да избягвате тези тъкани, да поддържате чиста вътрешността на обувките и да използвате антитранспиранти.

3. Упражнения за крака 

Разхождайте се по плажа боса за да усетите масажа на пясъка или ако няма такъв - на тревата. Също така е много ползотворно да скачате на въже, да въртите глезена си или да ходите на пръсти. Когато сте седнала изпробвайте да хващате предмети с краката.

4. Успокоителна баня 

След изтощаването от деня или от ходенето и правенето на упражнения можете да забележите особена умора и усещане за изгаряне в краката. През нощта свикнете да ги киснете в хладка вода с отпускащи соли за няколко минути. Също така е много ефикасно да сложите краката в топъл парафин, да ги завиете в найлонова торба и след това в топла кърпа за 15 минути за да поддържате топлината. След банята ги изсушете много добре за да избегнете появата на гъбички, премахнете нечистотиите като премахнете мъртвите клетки от кожата с кринова ръкавица.

5. Премахване на мъртви клетки от кожата 

Махнете кожичката на ноктите и предпазете ноктите си с втвърдител за да избегнете врастналите и чупливи нокти да растат по-силни.

6. Хидратация 

Ако добавите към крема си за тяло няколко капки ментово масло ще постигнете усещане за допълнителна свежест. Съществуват специални продукти за сухи крака и с твърдини, които упражняват двойно хидратиращо и омекотяващо действие. Втрийте крема с кръгообразни движения като направите лек масаж, за да стимулирате циркулацията в зоната. Нощта е времето когато се регенерира кожата, възползвайте се за да приложите природосъобразно лечение, което се състои в това да намажете краката с хидратиращ вазелин и да ги поставите в чорапи за спане. Когато се събудите ще бъдат много меки.

И не забравяйте педикюра! Премахнете кожичките и предпазете ноктите си с втвърдител, за да избегнете врастналите се и чупливи нокти да растат по-силни.