Спортист и вегетарианец. Какво трябва да имате предвид?

Независимо от причината, заради която трябва да спазваме вегетарианска диета, в ден днешен има все повече атлети с високи постижения, които започват с вегетариански режим и го правят успешно, въпреки това съществуват няколко особености, които трябва да обмислим преди да изберем този вид диета.

За много спортисти месото, благодарение на протеина си, е основата за мускулното развитие и следователно би било непонятно да се спазва вегетарианска диета, въпреки това съществуват отлични източници на растителен протеин, които могат да се приравнят към качеството на месните протеини.

 

Дилемата на протеините

Месото, млечните продукти и яйцата са източниците на протеин в истинския смисъл на думата за диетата на повечето хора. Техните протеини са пълни и висококачествени, това означава, че имат всички жизненоважни за тялото аминокиселини, докато растителните протеини обикновено нямат някои от тези аминокиселини, въпреки това ако ги комбинираме по подходящ начин, растителните протеини могат да се изравнят с качеството на протеините от животински произход.

Така например, комбинирате боб с царевица или леща с хляб, може да ни предложи протеин с отлично качество.

Хората, които следват вегетариански режим, независимо дали са или не са спортисти, трябва да обърнат особено внимание на протеините, тъй като могат да липсват най-вече те и главната причина за умората, която някои хора изпитват като променят диетата си към вегетарианство. Атлетът трябва да знае, че растителните продукти и храни обикновено имат по-малко количество протеин в сравнение с продуктите от животински произход и онези, които са богати на протеин обикновено също съдържат значителен процент въглехидрати.

Като важни данни, атлетът трябва да съзнава, че като води вегетарианска диета ще поиска да консумира големи количества храна за да покрие хранителните си нужди.

Други хранителни съставки

Калция, цинка и желязото са минерали, които обикновено не изобилстват във вегетарианските диети и един атлет може да има по-високи от тези изисквания. Спортистът трябва да се грижи за приемането на желязо, особено в периоди на напрегната тренировка, липса на желязо може да доведе до анемия, което не само ще засегне постиженията на спортиста, но също ще се отрази на общото му здравословно състояние.

Видове вегетарианци

Вегетарианството може да се класифицира според приемането на храни.

Хранещи се с плодове: Тяхната диета е съставена от сушени плодове, орехи, семена, мед и някои растителни масла.

Макробиотици: Изключват напълно храни от животински, млечен произход и яйца. Поглъщат единствено органични пълнозърнести храни без преработка и подправки като мисо и водорасли.

Вегани: Отказват всякаква храна или продукт от животински произход, най-стриктните също не консумират меда, вълната, коприната, кожата и други продукти или подправки, произлизащи от животни.

Млечно-вегетарианци: Изключват храни като месото и яйцата, но консумират млечни продукти и мляко.

Яйце-млечно-вегетариански: Не консумирайте месото, а млякото, техните производни и яйцата.

Почти-вегетарианци: Не яжте червени меса, по-скоро пиле, говежда мазнина, риба, яйца и млечни продукти.

Предимства и недостатъци

Определено може да бъдете вегетарианец и атлет с високи постижения, въпреки това вегетарианската диета трябва да бъде добре балансирана, което зависи от вида упражнение, което спортиста прави и стила му на живот.

Предимствата на вегетарианската диета е, че е по-натурална и богата на плодове и зеленчуци, освен че обикновено вегетарианците прибягват към органични храни, които обикновено нямат химия и нежелани вещества и че нашия организъм трябва да се пречисти, освен че се е видял да води вегетариански диети, намалява времето за възстановяване на атлета благодарение на което се намалява възпалението.

Един от недостатъците са, че приемането на храни може да бъде неподходящо, особено протеините и витамините като B12, заради което ще бъде необходима специализирана консултация за да се уверим, че диетата е подходяща.