Ползите от спането: Защо трябва да се отпочива добре през нощта?

Имаме прекалено много изисквания към времето ни (работа, семейство, пазаруване) без да броим, че искаме да намерим време, за да се отпуснем. За да свършим всичко понякога жертваме съня си. Обаче сънят засяга както физическото, така и психическото здраве. Той е изключително важен за нашето здраве.Разбира се, че спането кара човек да се почувства отпочинал. Въпреки това, докато човек спи не само умът, но и тялото изгасват. През нощта вътрешните органи и процеси работят усилено.

"Спането поддържа цялостно тялото по един или друг начин: енергийното и молекулярното равновесие, както и интелектуалната функация, състоянието на тревога и настроението", обяснява Д-р Мерил Митлер, експерт по съня и невроучен.

Когато човек е изморен не е най-производителен. Спането помага да се мисли по-ясно, да имате по-добри рефлекси и да се концентрирате по-добре. "Истината е, че когато наблюдаваме някой, който си е отпочинал добре, този човек оперира на различно ниво от тези, които се опитват да минат с един или два часа сън през нощта", разказва Милер.

"Загубата на сън вреди на високите нива на разсъждение, решаване на проблеми и внимание към детайлите", обяснява Милър. Хората, които са уморени са склонни да бъдат по-малко продуктивни на работа. При тях има по-голяма вероятност да претърпят пътни инциденти. Липсата на сън също влияе върху настроението, което може да засегне начина, по който човек взаимодейства с други хора. Дефицитът на сън, с течение на времето дори може да увеличи риска от депресия.

Освен това почивката не само е жизнено важна за мозъка. "Почивката засяга почти всички тъкани на тялото ни", казва Д-р. Майкъл Туери, ескперт по съня. "Засяга хормоните на растежа и на стреса, нашата имунна система, апетита, дишането, артериалното налягане и сърдечно-съдовото здраве."

Проучването доказва, че липсата на сън увеличава риска от пълнота, сърдечни болести и инфекции. През нощта, сърдечната честота, честотата на дишане и артериалното налягане се покачват и понижават, процес, който може да бъде важен за сърдечно-съдовото здраве. Докато спи, тялото отделя хормони, които помагат да се възстановят клетките и контролират изразходването на енергията, която произвежда тялото. Тези хормонални промени могат да засегнат телесното тегло.

"Съвременните проучвания показват, че липса на сън може да предизвика състояния подобни на диабет при хора, които иначе са здрави", разказва Митлър.

Последни проучвания разкриват, че сънят може да засегне ефикасността на ваксините. Туери описва проучвания, които доказват, че хората, които са си отпочинали добре и са получавали ваксина срещу грип развиват по-силна защита срещу болестта.

Една добра нощ на сън се състои от 4 или 5 цикъла на сън. Всеки цикъл включва период на дълбок сън и бързи очни движения (MOR) или десинхронизиран сън когато сънуваме. "При навлизането на нощта, количеството на този цикъл, който се намира в десинхронизирания сън се увеличава. Оказва се, че този модел на цикли и прогрес е фундаментален за биологията на съня", разказва Туери.

Ако ли пък личните нужди варират, средно един възрастен се нуждае между 7 и 8 часа сън на нощ. Бебетата обикновено спят около 16 часа дневно. Малките деца се нуждаят от около 10 часа за сън, докато възрастните се нуждаят поне от 9 часа. За да се постигне максимално възстановяване, е важно да се прекара цяла нощ на качествен сън, казва Туери.

Много неща могат да прекъснат съня. Такива стимуланти като кофеин или някои лекарства могат да го поддържат активен. Разсейването на електронните апарати (особено светлината от телевизорите, клетъчните телефони, таблетите и електронните четци) могат да предпазят човек от заспиване.

Когато човек остарява, е възможно да не спи достатъчно, заради определена болест, лекарства или нарушения на съня. Според определени изчисления около 70 милиона американци от всички възрасти страдат от хронични проблеми на съня. Двете най-често срещани увреждания, свързвани със съня са безсънието и апнеята на съня.

Хората, които страдат от безсъние имат проблеми да заспят или да останат заспали. Обикновено тревожността да искаш да заспиш влошава ситуацията. Болшинството от хората само понякога не спят. Въпреки това хроничното безсъние (което продължава поне 3 нощи седмично повече от месец) може да предизвика сериозни проблеми през деня като изтощение, раздразнителност и трудност при концентрация.

Сред най-честите лечения се срещат отпускането и техниките за дълбоко дишане. Понякога може да се предпише медикамент, но трябва да се консултира с лекар преди да се пробва с някакво приспивателно в свободна продажба, тъй като е възможно този вид лекарства да Ви оставят без тонус сутрин.

Хората с апнея на съня хъркат силно с неритмични паузи (макар че не всички, които хъркат имат апнеа). Дишането се прекъсва няколко пъти или е повърхностно. Ако страдате от апнеа, то тогава не Ви достига въздух и мозъкът прекъсва съня, за да отвори трахеята.

Апнеата е опасна. "Има малък обмен на въздух за 10 секунди или повече наведнъж", обяснява Д-р. Филис Зее, експерт по апнеа на съня от Северозападния Университет (Northwestern University). "Нивото на кислород спада и се активира отговора за хиперразвълнуваността. Артериалното налягане се разсейва, сърдечната честота флуктуира и мозъкът се събужда частично, за да започне да диша отново. Това генерира стрес."

Апнеата може да предизвика умора и лошо настроение. Може да имате проблеми с ясното мислене. "Апнеата също засяга кръвоносните съдове, които достигат до мозъка, което увеличава риска от инсулт", добавя Зее.

Ако страдате от лека апнеа на съня, може да се опитате да спите странично, да тренирате или да губите тегло, за да облекчите симптомите. Една машина CPAP, която бомбардира въздух в гърлото, за да поддържа отворен респираторния път, също може да помогне. Друго лечение се състои в използването на зъбна плака, която изнася долното чене малко по-напред. В някои случаи обаче хората с апнеа на съня се нуждаят от хирургия.

"Ако хъркате хронично и се будите удавен или с пресечено дишане и през деня се чувствате сънен, разкажете го на лекаря си и поискайте преглед", съветва Зее.

Добрата почивка е жизненоважна за здравето. За да бъдете всеки ден уверен и продуктивен, следвайте определени стъпки, за да сте сигурен, че спите добре и редовно.