Протеините са съществени за живота

 

Думата протеин произлиза от гръцката дума "протос", която означава първи елемент. Протеините са съществени елементи за растежа и възстановяването, доброто функциониране и структурата на всички живи клетки. Хормоните като инсулина контролират нивото на захарта в кръвта. Ензимите като амилазите, липазите и протеазите са жизненоважни за преработката на храни. Антителата ни помагат да атакуваме инфекциите, мускулните протеини позволяват свиването и т.н. Следователно протеините са съществени за живота.

 

 

Аминокиселините, части от едно цяло

Протеините са образувани от аминокиселини, основни части, които вървят свързани помежду си. Един нормален протеин може да съдържа 300 или повече аминокиселини. Всеки протеин има брой и определена последователност от аминокиселини. Формата на молекулата е важна, тъй като обикновено определя функцията на протеина. Съществуват около двадесет различни аминокиселини, които се намират обикновено в растенията и животните.

Аминокиселините се класифицират като жизненоважни (крайно необходими аминокиселини, които организма не произвежда и трябва да се получат чрез диетата) или несъществени (аминокиселини, които не са крайно необходими, които тялото може да произвежда по ендогенен начин чрез други протеини). Съществуват осем аминокиселини, които се считат за жизненоважни за възрастните: левцин, изолевцин, валин, треонин, метионин, фенилалалин, триптофан и лизин и девет за децата (предишните плюс хистидин).

Когато един протеин съдържа съществените аминокиселини в необходимото за човешките същества количество, се казва, че има увеличена биологична стойност. Когато присъстват една или две съществени аминокиселини, но в недостатъчни количества се казва, че споменатия протеин има ниска биологична стойност. Аминокиселината, която присъства в по-малко от необходимото количество се нарича "ограничаваща аминокиселина".

Цикълът на протеините

Нашият организъм произвежда и премахва протеини постоянно. След ядене протеините се разграждат чрез храносмилането в аминокиселини, които се абсорбират и използват за производството на други протеини в организма. Едно дневно храносмилане на протеини и подходяща енергия гарантира този цикъл да продължи.

Източници на протеин

Протеините се намират в различни храни. Животинските източници на протеини като месото, рибата, яйцата, млякото, сиренето и киселото мляко предоставят протеини с висока биологична стойност. Растителните храни като зеленчуците, житните храни, сухите плодове, семената и зеленчуците предлагат протеини с ниска биологична стойност. Въпреки това както ограничаващата аминокиселина обикновено е различна на протеини произхождащи от различни растения, комбинацията от различни растителни източници в същата храна (например зеленчуци със зърнени храни) често съставлява смесица с по-голяма биологична стойност. Тези комбинации обикновено се намират в традиционните кулинарни рецепти от всички континенти (например боб с ориз, макаронени изделия или маниока; нахут с хляб; леща с картоф и т.н.).

Всеядните диети (с храни, произхождащи както от животни, така и от растения) от развития свят предоставят подходящи количества протеини. Въпреки това подгрупите на населението, които не консумират продукти от животински произход могат да изпитват затруднения, за да задоволят своите протеинови нужди.

Вегетарианските диети и снабдяването с протеини

Вегетарианските диети се базират на зърнени храни, зеленчуци, плодове, семена и сухи плодове и на премахването на месо и риба. Във вегетарианските диети съществуват вариации, тъй като някои включват млечни продукти и яйца, други обхващат млечни продукти, но не и яйца, докато при най-стриктните вегетариански диети се изключва всеки продукт от животински произход (вегансто). Веганските диети в частност имат липса на главните източници на протеини с висока биологична стойност, заради което тези, които следват този вид диета могат да имат затруднения, за да задоволят протеиновите си нужди, както и допълнителните си растежни нужди (при деца и бременни). Следователно в случая на веганите комбинацията от протеини от различни растителни източници и уравновесен избор от храни е много важна, за да гарантира необходимите нива на важни аминокиселини.

Общи препоръки

За да се поддържа нормалното обновяване на протеините, необходимо за подходящия растеж и поправката на телесни тъкани, 10-15% от нашето общо изразходване на енергия трябва да произхожда от протеините.