Проблеми с потта? Тези съвети могат да Ви спасят

Ако се потите повече от нормалното, ето няколко съвета за да решите проблема

Може да сте от тези, които са се виждали или се виждат в проблеми с изобилната пот или хиперидрозата, в този случай тези трикове със сигурност ще са Ви полезни и може да решат напълно проблема Ви. Обикновено частите от тялото, които най-много се потят са главата, мишниците, ръцете, между краката и ходилата. Хвърлете око на тези идеи, за да избегнете (и прикриете) обилното потене:

Не използвайте синтетични платове за дрехи, използвайте винаги 100% памук

Синтетичните платове ще Ви накарат да се потите много повече и веднага засмърдяват. Изобщо не са Ви съюзници. Най-препоръчително е да спрете да ги използвате или да намалите значително употребата им.

Избягвай храните с пикантни подправки

Изберете здравословното хранене без пикантни подправки или се опитайте да не го вземате често. Пикантните ще генерират по-лоша миризма на потта Ви щом ги вдишате.

Не използвайте комерсиални дезодоранти. Използвайте стиковете и без мирис

На нормалните хора дезодорантите, които се появяват по телевизията (с аромати и т.н.) им се отразяват добре. Но на хората с проблеми с прекаленото потене не прекалено. Не използвайте повече рол-он и спрейовите дезодоранти. За предпочитане използвайте стиковете без аромат и антитранспирантни след душ (преди да се облечете, за да не запате) и в малко количество.

Носете предимно черни дрехи (или много тъмни) на събития

Дори това да е голяма тема е ясно, че черното няма да покаже областта на потене, което може да създадеш. Макар че бялото също може да е добър съюзник за да прикрие потта, ако присъствате на важно събитие, не рискувайте, а за всеки случай използвайте по-скоро тъмен цвят.

Отпуснете се, ако сте от тези, които се потят прекалено от нерви или стрес

Вярно е, че в напрегнати моменти се потим повече от нормалното, но някои повече от други. Ако се потите прекалено заради нерви или самия Вие сте нервен, избягвайте да приемате кофеин или теин, използвайте дихателни техники и упражнения, за да се отпуснете и слушайте отпускаща музика. Също можете да пиете билкови чайове или хапчета от успокояващи растения като валериана или липата.

Използвайте възглавнички или абсорбиращи компреси за мишниците

Изглежда глупаво, но работи. Лепят се от вътрешната страна на ризата, точно под подмишницата. И наистина помагат. Има ги за еднократна или многократна употреба и са лесни за измиване. Ако сте изпробвали много неща и не работят при Вас, това е добър трик.

Хидратирайте се добре: пийте много вода

Като хидратирате тялото си с приемане на течности, поддържате го свежо и при определена температура, ще избегнете потенето когато не е необходимо. Ходете навсякъде с бутилчица вода и пийте често.

Не се обличайте повече от необходимото

Ако си облечете повече дрехи от необходимото, очевидно тялото Ви ще повиши температурата си и следователно ще се поти повече. Избягвайте да се обличате прекалено и изберете по-леки дрехи (от памук) и лесни за сваляне сака, например с цип.

Къпете се поне веднъж дневно

Хората с проблеми на изобилно потене ще трябва да са наясно с това в живота си. Като минимум един или два душа дневно, ако е необходимо ще бъде нашето ежедневие от сега. Използвайте растителни гъби за баня, тъй като помагат да се премахнат мъртвите клетки и да се избегне лошата миризма.

Ако сте от тези с винаги мокри стъпала или с миризма на сирене

Ако прекалената пот засяга само ходилата, било то с или без лоша миризма болшинството от тези съвети са също валидни. Мийте и сушете ходилата си ежедневно. Правете бани с умерена вода с няколко капки масло от чаено дърво. Можете да си сложите същия антитранспирантен дезодорант стик без парфюм върху ходилата когато са чисти и добре изсушени. Използвайте чорапи само от памук и дишащи обувки, за предпочитане от плат или през лятото сандали или чехли, за да ги държите проветрени. Не спете с чорапите.

За засегнатите от потта, които имат големи гърди

Често срещано е при момичета с обемни гърди. Има много начини да се контролира и/или оправи проблема: Използвайте абсорбиращи лепенки за гърдите (поставят се като колан под тях и сутиена). Също един DIY много лесно е да се сложат дамски превръзки в сутиена в долната му част. Съществуват специални дезодоранти за гърдите и някои домашни методи като да си сложите арганово масло и да масажирате или да си сложите царевично или фино царевично брашно.

Някои домашни лекове, които могат да работят при Вас

Топли бани с масло от чаено дърво: Да вземете топли бани или претоплени с няколко капчици от масло от чаено дърво.

Лимон: Използвайте лимон като дезодорант (нарежете го наполовина и да го втрийте в мишниците) но след това не излагайте кожата на слънцето тъй като би могла да се потъмни.

Кокосово масло: Сложете малко кокосово масло на мишниците (внимателно, може да се оцапате).

Оцет от ябълков сайдер: Друг метод е да сложите през нощта оцет от ябълков сайдер на мишниците и на сутринта да го изплакните.

Пшеничен фураж: Яжте пшеничен фураж (много добро за да забележите голямо подобрение) и пийте чайове от градински чай или чайове от бъз.

Ако сте изпробвали всичко:

Ясно е, че има много повече и по-малко сериозни случаи. Ако сте пробвали всички тези неща (или дори повече) и продължавате да имате проблеми, кураж. Запомнете, че това е проблем, който засяга 3% от световното население и е доста чест. Посещавайте лекаря си и споделете проблема си, сигурно ще Ви препоръча някакъв лек или неинвазивна хирургия, която може да проработи.