Ползите от физическите упражнения

Храненето и неговите последствия в зависимост от риска да страдаме от различни болести съставят обекта на множество изследвания, посветени на храненето и на здравето. Въпреки това не се е обърнало толкова внимание на честотата, с която правим физически тренировки. В днешно време това се променя благодарение на това че разчитаме на все повече доказателства за това, че физическата активност усилва здравето на тялото и ума и намалява риска от хронични заболявания.

В доклад за ползите от физическата активност, публикуван скоро от Европейският информационен съвет по хранене (European Food Information Council, EUFIC), преподавателят Кен Фокс от Университета в Бристол (Обединеното Кралство) обяснява, че множество проучвания доказват, че относително активните хора, особено в средна и напреднала възраст имат двойно повече възможности да избегнат преждевремена смърт или сериозна болест. Фактически ползата да водите активен живот е еквивалентна да спрете да пушите. Ползите да се поддържате активен са множество:

По-нисък риск от напълняване

Появяват се все повече доказателства, които сочат намаляването на нивата на физическата активност като важна причина за увеличението на пълнотата. Извършили са се различни проучвания, които доказват, че да воденето на активен и здравословен живот помага да се предпазите от пълнотата. Изглежда, че тренировките допринасят да се попречи на увеличаването на типичното за средната възраст тегло.

По-малък риск от сърдечно заболяване 

При хората с активен начин на живот и които са относително във форма има 50% по-малка вероятност да развият сърдечни болести от хората, които водят заседнал начин на живот. При пълните хора, които тренират има по-малък риск да страдат от сърдечно заболяване или диабет отколкото тези, които не извършват никаква физическа активност.

Диабет 

Липсата на активност образува рисков фактор в развитието на диабет от II вид. Вероятността много активните хора да страдат от тази болест е от 33 до 50% по-малка. Също така е доказано, че физическите упражнения помагат на диабетиците да контролират нивата на захар в кръвта.

По-нисък риск от рак

Умерена или интензивна физическа активност намалява риска от рак на ободното черво, колоректален, на белите дробове и гръден.

Мускули и кости в добро състояние

Редовните тренировки засилват мускулите, сухожилията и ставите и увеличава костната плътност. Открито е, че дейностите, при които поддържаме собственото си тегло (като бягане, каране на кънки и танцуване) подобряват костната плътност през младостта, помагат да се поддържа при възрастните и забавят загубата на костна маса, която се произвежда обикновено с течение на годините (остеопороза).

Душевно здраве 

Няколко проучвания доказват, че физическата активност подобрява психическото състояние, начина, по който се справяме със стреса както и умствените функции (като взимането на решения, планирането и краткосрочната памет), намалява тревожността и регулира съня. Получените изследвания, чрез клинични упражнения показват, че физическата активност може да се приложи в лекуването на депресията. За старите хора упражненията могат да помогнат да се намали риска от деменция и дори от Алцхаймер.

Колко упражнения трябва да правим?

В други времена препоръките в материята внушават, че повечето хора би трябвало да извършват интензивна физическа активност поне двадесет минути ежедневно. След двадесет години учените и медиците са си дали сметка, че тази степен на активност е прекалена за повечето хора. Освен това се е открило, че не трябва да се пресилваме толкова, за да получим ползите, които упражненията допринасят към здравето ни.

Новите препоръки от Обединеното Кралство и САЩ предписват редовни сесии на средно интензивна активност. Така че да ходим енергично всеки или почти всеки ден по тридесет минути помага да се подобри физическото и психическото здраве. Тренировките в къси сесии например две или три сесии от по десет минути всеки ден са почти толкова ефикасни като да се упражнявате непрекъснато същото време и е по-лесно да се адаптирате към ритъма на днешния живот. За онези, на които не им харесва или им се струва невъзможно да се упражняват планирано, фактът да избягвате или да намалявате времето, посветено на заседнали дейности може да се окаже еднакво полезно. Например простият факт да останете на крак по час на ден вместо да седнете да гледате телевизия изразходва 1-2 кг. мазнини годишно.

Пълните хора трябва да избират внимателно вида упражнения, които ще извършат, за да избегнат каквото и да е нараняване на ставите предизвикано от практикуването на интензивни дейности, при които трябва да поддържат собственото си тегло. Плуването и велосипедизмът са две добри опции за хората със свръхтегло.

Увеличете надеждата и качеството на живот

Доказано е, че редовното практикуване на някакъв спорт увеличава живота ни (намалявайки риска от заболявания) и подобрява качеството на живота ни (като запазва психическото ни здраве и увеличава гъвкавостта и издръжливостта). При напредъка на проучванията се е предвидило, че ролята на физическата активност за здравето и благополучието придобива повече надмощие, отколкото в последните години.