10 съвета за да избегнем наранявания и ожулвания по краката

 

Научи най-добрите трикове, за да не те наранят обувките

Да си обуете нови обувки за пръв път е нещо, което винаги радва. Въпреки това понякога да го правите се превръща в истинско мъчение. Докато обувките не се приспособят към формата на краката, причиняват рани и ожулвания и както винаги е по-добре да се предпазите, отколкото да лекувате. В тази статия искаме да Ви предложим поредица от трикове, за да ги избегнете.

10 съвета за да избегнете рани и ожулвания на краката

1) Вода: Трябва да навлажните с малко (топла) вода зоната и да се обуете. Внимавайте ако кожата е много пореста, защото може да остави белег.

2) Нивеа: Втрийте крема върху зоната, където забележите, че ще Ви нарани обувката, сложете си чорап и ги носете вкъщи, обувката ще се разшири малко. Става само за кожените обувки.

3) Фризер: Сложете обувката във фризера. Вкарайте ги и ледът и студът ще накарат кожата да се омекоти. Оставете ги през цялата нощ и на следващия ден си ги обуйте веднага щом ги извадите от фризера за да се приспособят към формата на крака Ви.

4) Чорапи: Носенето на чорапи предпазва ожулванията от обувките, но както има обувки, които не Ви стават, защото се виждат, възможно решение са розовите чорапи, крака ще бъде защитен и няма да изглежда зле естетично.

5) Подходящ размер: Изглежда глупост, но е една от главните грешки, които правим. Не винаги използваме същия размер обувки например при зимни или при спортни обувки обикновено се използва един по-голям номер, защото се използва по-добел чорап. Също така на повечето хора единият им крак е по-голям от другия, трябва да се избере размера на по-големия крак и да поставят стелки на другия крак, за да се компенсира.

6) Упражнения у дома: Не е препоръчително да си обуваш обувки за пръв път на специално събитие. Уверете се дни преди това, че обувката няма да Ви навреди и затова се упражнявайте като се разхождате с тях вкъщи. Ще ги разтъпчете и адаптирате към формата на крака Ви.

7) Защитни кремове или вазелин: В аптеките или дрогериите се продават защитни кремове, които действат като втора кожа като предпазват крака. Друга опция е да намажете с малко вазелин зоните, където обикновено се образуват ожулванията.

8) Талкови прахове: Разпръснете малко от талковите прахове по целия крак и се обуйте. По този начин няма да се получава триене, което благоприятства образуването на рани и ожулвания.

9) Формата на обувката: Ако след като изпробвате различни трикове за да разширите още малко обувката и виждате, че няма резултат, най-добрата опция е да я занесете на обущар, за да Ви разшири формата на обувката. 

10) Пластир: Ако има обувка, която винаги Ви безпокои в определени зони на крака най-добре е да си сложите пластир преди да се обуете. Няма да има същия ефект, ако си я сложите когато вече се е появила раната.