Краставица за очите, кожата и косата

Краставицата е хранителен зеленчук, който произлиза от растението Cucumis sativus de pepino, което е част от семейството на тиквените растения. Използва се за различни цели в кухнята, но също е част от различни козметични продукти в ден днешен.

Използва се за различни цели, тъй като може да се яде сурово или варено и се оказва много благоприятно за здравето. Едно от най-големите ползи от краставицата е ревитализацията на кожата.

 

 

Хранително съдържание

Краставицата в голямата си част е съставена от вода, тъй като до 90% от обема й е вода, заради това е толкова освежаваща

Други хранителни съставки, които притежава са витамин A, C, витамини B, както и фолат. Краставиците също съдържат минерали като фосфор, калий, цинк, магнезий, силиций и манган. Освен това краставиците са богат източник да диетична фибра, което допринася за доброто храносмилане.

Един от нейните добродетели е калорийното й количество, тъй като макар че съдържа въглехидрати, може да бъде считана като много нискокалорийна и добър съюзник в диетите за загуба на теглото.

За кожата

Високото съдържание на вода, витамини A, B и C, както и минералите, които съдържа, правят краставицата жизненоважна съставка за грижата за кожата. Маските, съдържащи сок от краставица са полезни срещу обтягане на кожата. Освен това може да намали задържането на течности, като намали възпалението и подуването около очите. Пресните резени от краставица могат да облекчат кожа със слънчеви изгаряния.

Ако искате здрава кожа, тогава без колебание прибегнете към краставицата. Както краставицата, така и кожата имат същото ниво на водород, изглежда лесно да се оценят краткосрочните ефекти. Нейните свойства помагат да се успокои и омекоти кожата.

Това растение е станало част от много продукти за красота, маски, лицеви лечения, хранителни сокове и други продукти, които могат да Ви помогнат за подобрението на външния вид на кожата Ви.

Освен това бидейки освежаваща, е отлична за чистотата на кожата, придавайки мекота и еластичност. За да получите тези козметични облаги, може да се използвате както вътрешно, така и външно.

Маска с краставица за хидратиране и освежаване на кожата Ви

Съставки

  • 4 листа от свежа мента
  • 1 краставица без обелката
  • 1 яйчен белтък

Приготвяне

1. Направете пюре с краставицата и ментовите листа

2. Разбийте един яйчен белтък отделно и го добавете към пюрето до хомогенна смес.

3. Разтрийте получената смес еднакво по лицето, като оставите да подейства за 20 минути, след това изплакнете с топла вода и изсушете добре.

За очите

Два резена краставица могат да помогнат, за да изчезнат торбите под очите, които се появяват след тежка нощ, изтощителен ден и неадекватна почивка. Когато ги приложите, се отпуснете и да ги оставете да подействат от 10 до 15 минути.

За косата 

Сокът от краставица съдържа силиции когато се добави към соковете на моркова, спанака и салатата, като подтиква растежа на косата. Силицият присъства в свързващите тъкани на тялото. Диета, която включва растителен силиций благоприятства доброто състояние на косата и здравите кости. Препоръчва се да се консумира краставица редовно, т.е. добавете я към диетата си под формата на салати.

За ноктите

Консумацията на краставица също помага на ноктите Ви. Като го включите в диетата си може да предпазите ноктите си от напукване или счупване, благодарение на съдържанието си на силиции.

ЗАБЕЛЕЖКА: Краставицата може да се консумира с обелката, особено когато е нежна, тъй като в нея се крият много от свойствата й.