8 съвета за грижа за очите през лятото

Лятото е време, през което трябва да обърнете много внимание на грижата за очите си. Сега ще Ви дадем няколко съвета.

С идването на лятото, хубавото време и слънчевите часове, е редно да се погрижите да се хидратирате добре и да предпазите кожата си. Но освен тези специални летни грижи, трябва също да внимавате за очите си. Лятото е времето, в което очите Ви могат да страдат много и затова не трябва да забравяте да се грижите за тях. Сега ще Ви дадем няколко съвета за грижа на Вашето очно здраве през лятото.

Специални грижи за очите през лятото

Винаги използвайте слънчеви очила

Слънчевите очила са главното, за да не страда зрението ни. От началото на пролетта до края на лятото ще бъдете изложени много часове на слънцето и ще страдате от раздразнение, ако не ги използвате. Важно е лещите на слънчевите очила да бъдат качествени.

 

 

Детски слънчеви очила

При малките деца е важно да се наблегне на употребата на слънчевите очила. Очите на най-малките са много по-чувствителни на слънцето и ще трябва да избягваме вредните ефекти с употребата на слънчевите очила.

 

 

Водни очила

Освен да предпазвате очите си от слънцето със слънчеви очила, също ще трябва да предпазвате очите от водата на басейна или на морето. В противен случай бихте страдали от сърбежи, щипане или инфекции. В такъв случай както в предишния най-малките също ще трябва да използват очила за подводно гмуркане като се гмуркат във водата.

 

Избягване на дългите излагания на слънцето

Както когато ходите на плаж, на басейн, на планина или на която и да е друга зона, на която ще бъдете изложени на слънцето, трябва да се опитате да избегнете най-вече дългите излагания на слънцето.

 

 

Внимавайте със слънчевите кремове

Знаем, че слънчевата защита на кожата ни е жизненоважна. Както тялото, така и лицето ще трябва да бъдат добре предпазени. Но когато намазвате слънчевия крем на лицето ще трябва да го правите внимателно, за да не попадне кремът в очите. В противен случай бихте могли да страдате от раздразнение.

 

Да използвате лещите във водата

Ако използвате лещи се препоръчва да не влизате във водата с тях. Като имате контакт с водата, те могат да се инфектират с гъбички или бактерии и след това да предизвикат очни инфекции.

 

 

Избягвайте да се печете на слънце с лещи

Както не се препоръчва да се хвърлите във водата с лещи, също не се препоръчва да се препичате с тях. Опция е да използвате контактни лещи с филтър за УВ лъчи. Така че е важно да се припичаме на слънце със затворени очи, независимо дали сме си сложили слънчевите очила или не.

 

Хидратация на очите

По вина на климатика или на сухата среда, може да се случи окото да се изсуши по-бързо отколкото през зимата. Един вариант, за да го избегнете е да се опитате да увеличите влажността на въздуха в дома. Затова могат да се сложат например няколко съда с вода или няколко растения. Също могат да се използват капки за да навлажнят окото през определено време. Винаги при консултация със специалист.

 

Освен тези съвети е важно да си правите годишен преглед при специалист, за да провери очното Ви здраве. И в случай, че забележите някакво раздразнение или замъглено виждане, най-препоръчително е да отидете на офталмолог.

Накрая е много важно да не гледате директно към слънцето. Дали сме си сложили слънчевите очила или не, дали е облачно или слънчево, трябва да избягвате да гледате слънцето директно.