6 естествени билки за предпазване от умствени разстройства

Когато става дума за здравето ни, правим всичко възможно за да го поддържаме. Въпреки това когато става дума за душевното ни здраве често игнорираме нашите емоционални крайности и промени в настроението. Стресът и безсънието допринасят за хормоналния дисбаланс и това може да доведе до умствени разстройства и заболявания. Майката природа ни предоставя билки, които съдържат витамини, минерали и много антиоксиданти, които могат да предотвратят и да неутрализират някои неразположения, които нарушават душевното ни здраве.

Антиоксидантите изпълняват важна роля в тази посока. Билките, които имат антиоксидантни свойства блокират ефектите на свободните радикали, намиращи се в тялото. Тъй акто тялото ни е неспособно да произведе антиоксиданти, които могат да неутрализират ефектите на всички свободни радикали, антиоксидантите трябва да се вземат под формата на добавки.

Много билки са се използвали от древността за предпазване и лечение на почти всички познати от човека болести. Можеш да ги намериш в капсули, на прах или дехидратирани за консумация под формата на чайове.

Нека да разгледаме 6 природни билки, за да се предпазим от умствени разстройства:

 

Кора от мулунгу (Erythrina mulungu)

Кората от мулунгу, позната също като коралово цвете се използва в Централна и Южна Америка за успокояване на нервите, за подобряване на настроението и съня. Мулунгото съдържа еритравин, активен алкалоид, който помага да се намали тревожността и да се запази мозъчната функция. Флавоноидите намерени в мулунгуто са едни от най-добрите антиоксиданти и спомагат за по-здрав мозък. Освен това възпират тревожността без вторични ефекти и не засягат основните моторни функции.

Друг положителен ефект на мулунгото е силното чувство на физическо зраве. Също така повдига настроението. Знае се, че е полезно срещу мозъчни заболявания като епилепсията, безсънието и тревожността. Изследванията са показали, че всички тези болести водят до големи мозъчни смущения и други дегенеративни заболявания. Мулунгуто може да се взема самостоятелно или със стимулант като зеления чай за да се увеличат ефектите му. Дава умствена яснота и подобрява мозъчната функция.

 

Мукуна (Mucuna pruriens)

Мукуната се е използвала в медицината аюрведа от 1500 г.пр.Хр. и също така е позната като кадифения боб. Той съдържа Л. допа, който е биохимичен предшественик на няколко невротрансмитери включително известния допамин. Допаминът освен адреналин и норадреналин, спомага за подобрението на мозъчната функция и усилването на паметта. Също така регулира настроението и когнитивната функция.

Мукуната е широко позната като противосъстаряваща билка.

Нейните антиоксидантни свойства я правят ефикасно противовъзпалително средство при защитата на невроните. Предпазва мозъчната функция като поддържа контрол върху когнитивните и невронните функции. Тайната полза от мукуната е, че преборва мозъчното нажежаване, която е един от симптомите на мозъчното разрушаване.

 

Цветето на страстта (Passion flower)

Цветето на страстта, също така наречено vid de albaricoque е открито през 1956 г. в Перу. Използва се като медицинска билка за да спомогне за спокойствието и отпускането. Също така е много полезно за намаляване на тревожността, дразнимостта, безсънието и безпокойството. Също помага за психиатричното разстройство наречено адаптивно разстройство с тревожност настроение. Освен това помага с разстройствата на съня и конвулсиите.

Най-добрият начин за приемане на цветето на страстта е като чай. Съгласно NYU Langone Medical Center трябва да пиеш чаша чай от цветето на страстта три пъти дневно.

 

Скълкап (Scutellaria lateriflora)

Един естествен транкилизант, скълкапът (заради английското му име) е много мощна лековита билка. Използва се при лекуване на множество взаимосвързани нервни разстройства като епилепсията, хистерията, безсънието и тревожността. Също така се използва при лечението на дефицит на вниманието и поредица от други нервни разстройства. То е противовъзпалително, антиспазматично, антифебрилно, успокоително и тонизиращо средство по природа. Съдържа летливи масла, танини и scutellarins, които са много полезни при душевни разстройства. Проучванията предполагат, че притежава свойства подобряващи душевното състояние и предпразват мозъка срещу вредните въздействия, причинени от възпалението.

Според Хърбслист, скълкапът облекчава мускулните спазми, изкривените мускули и може да помогне при неразположения, които включват неволното движение на крайниците както се случва при болестта на Паркинсон и епилепсията.

 

Кава кава (Piper methysticum)

С корените и стъблото на растението Piper methysticum, също познато като кава кава се прави напитка несъдържаща алкохол. Тази билка се намира на островите на Южния Пасифик. Използва се от началото на 90-те като билков лек срещу стреса и тревожността. Съдържа лактони кава, които отговарят за психоактивните качества. Работят в мозъка за да предизвикат не наркотично действие срещу тревожността. Кавата е полезна срещу тревожността и не засяга сърдечната честота или артериалното налягане.

Други смущения за тези, които са открили кавата за полезна са мигрената, TDAH, психозата, депресията и синдрома на хроничната умора.

 

Джинсенг (Panax ginseng)

Джинсенг, също наричан Panax ginseng е билков лек, който е широко използван по света. Неговите ползи за здравето се познават от хиляди години. Използва се като тонизиращо средство за да уравновеси, стимулира и отпусне нервната система. И особено за да увеличи енергията; джинсенг носи сила и мъдрост.

Джинсенгът е адаптоген. Знае се, че адаптогените ни правят по-резистентни към физическия и психически стрес. Намалява хормона на стрес кортизол и увеличава функцията на надбъбречната жлеза. Адаптогените могат да Ви успокоят и да увеличат енергията Ви без прекалена стимулация.

Има същия отпускащ ефект и по-голяма умствена острота отколкото усещате след приемането на зелен чай. Други ползи от джинсенга включват:

  • Помага да се подобри съня, увеличава енергийните нива и подобрява личната удовлетвореност.
  • Също е полезно при лечението на депресията чрез регулацията на серотонин, допамин и норепринефрин.
  • Функционира като усилващо и предпазващо мозъка средство. Подобрява мозъчната функция и концентрацията.
  • Помага при проблеми с паметта и предпазва срещу умствени проблеми, свързани с възрастта.

Джинсенгът също работи като антиоксидант и помага да се предпазят клетките на мозъка срещу вредата от свободни радикали.

Забележка: Джинсенгът не е препоръчителен за хора с високо артериално налягане, макар че всеки може да отговори по различен начин заради което е важно да се изпробва една билка, като се започне с минималната доза, ако мислите, че може да Ви е полезна преди да я отхвърлите.

Все повече хора страдат от психически заболявания като Алцхаймер и деменция. Съществуват също серия от лекарства, но освен че са скъпи, идват с много вторични ефекти. Тези билки, обаче, са се използвали от векове и не представляват никаква заплаха за здравето. Продължителната употреба на тези билки ще гарантира здрав мозък, достатъчно силен за да пребори всяка болест.