10 билки за защита от хрема, настинка и грип по природен път

Има билки, които могат да ни помогнат да се предпазим от хрема (или настинка) и грип по естествен и лесен начин. По време на смяна на сезоните в началото на есента и през зимата, периодите на постоянен стрес и воденето на неумерена диета, хремите, настинките и гриповете се превръщат в много чести заболявания. В тази статия Ви предлагаме някои растения или лековити билки, които използвани като домашни лекове могат да подобрят здравето Ви за да бъде по-крепко пред такива болести и ще можете да ги избегнете или да намалите симптомите им в случай че страдате от тях. Освен това можете да видите домашни лекове за кашлицата и как да приготвите домашен вапоръб при кървене и кашлица.

 

Дефиниция на хрема или настинка и грип

Хремата или настинката е инфекция в дихателната система предизвикана от вирус. Хремата се предава чрез директен контакт с болен. Хората с астма, алергии и тревожност са уязвителни към хремата. Симптомите на хремата започват стълбовидно, малко по малко. Те могат да бъдат: болки в гърлото, ушите, носната секреция и кървене, кашлица и спорадична температура. Хремата продължава около 5 дни.

Грипът е остра инфекция на високите дихателни пътища, причинена също от вирус. Ако не се лекува както е редно може да настъпи бактериална инфекция, която би отстъпила на пневмонията. Грипът се заразява с директен контакт, по въздушен път и чрез кихане и малки капки, които изхвърляме като говорим или кашляме. Симптомите на грипа са температура, кашлица, сополи, главоболие, мускулни болки, болки в гърлото, гадене, повръщане, диария и могат да траят между 5 и 7 дни. Грипът започва внезапно.

Освен че могат да използват растенията или лековитите билки, които са изброени, трябва да поддържаме добри хигиенни навици (особено да си мием добре ръцете), да водим здравословна и умерена диета, богата на антиоксиданти, да пием достатъчно течност и да си почиваме и да спим необходимите часове.

 

10 лековити растения за да се предпазим от хрема, настинка и грип

Мащерката е растение, което засилва имунната система, като предпазва от инфекциите на вируса. Мащерката е мощно антибактериално средство, намалява температурата, успокоява кашлицата и благоприятства за изхвърлянето на излишъка от сополи. Приема се като се приготвя като чайове, може да се направи сироп от лайка, тинктури и т.н.

Астрагалът е лековито растение, което стимулира защитите на имунната ни система като я засилва за да се пребори с вируса. Тонизира дихателния апарат и е много ефективно растение за хронични болести свързани с имунната система. Облекчава симптомите на алергията, преборва умората и осигурява жизненост. Взима се под формата на чай или тинктура.

Женското биле е един отличен природен избор за стимулиране функционирането на имунната ни система пред патогени като вирус заради антивирусните си свойства. Освен това женското биле има свойството да намалява възпалението и заради своята отхрачваща сила, заради което се оказва много полезно за случаите на бронхит, кашлица и хрема. Използва се кората като билков чай или тинктура.

Ехинацеята е страхотно лековито растение и е познато, защото има качеството да засили имунната система и така да може да пребори атаките на вирус и бактерии и да може да ги неутрализира преди да предизвикат сериозни поражения върху здравето. Освен това ехинацеята има противовъзпалително действие. Ехинацеята може да се приема като чай и също като тинктура.

Копривата е много полезна билка за стимулиране и подобрение на работата на имунната система. Това лековито растение е отлично за приемане през периодите когато имаме ниска защита за подобрение на здравето ни и за предпазване от инфекциозни болести причинени от вирус като този на хремата и грипа. Също така има антибактериално, противовъзпалително, отхрачващо и антихистаминово действие.

Котешкият нокът е мощен природен лек за защита от вирусни болести. Това лечебно растение стимулира естествените защити на тялото ни, за да надвие патогените и да избегне инфекциите. Това е много пълноценно растение, което освен че е имунностимулиращо, има и много други полезни за здравето ни свойства. Приготвя се под формата на билков чай.

Черния кимион е растение, което традиционно се използва за лечение на инфекциозни болести и за подсилване на имунната система. Подобрява защитите ни за да ни помогне да се справим с атаките на инфекциозните агенти. Също така е природен лек за подобряване функционирането на лимфната система и предпазване или намаляване на алергиите и асмата. Приготвя се чая със семето.

Джинджифилът увеличава защитите. Перфектен съюзник е за побеждаване на вирусите и бактериите заради което е един от тези необходими природни лекове, които се грижат за здравето ни и предпазват от болести като настинките и гриповете. Освен това намалява болката и възпалението. Можем да го приемаме като чай или да приготвим тинктура.

Зеленият чай е богат е на антиоксиданти (притежава по-голямо количество дори от червения чай), помага ни да преборим вирусите и бактериите и предпазва от инфекции. Зеленият чай благоприятства доброто функциониране на имунната ни система и е домашен лек, който е много лесен за приготвяне и за приемане. Когато сте подложени на много стрес, не се храните добре и имате около себе си хора болни от грип и хрема... не се колебайте, изпийте няколко чаши зелен чай, за да се предпазите от заболявания.

Листата на евкалипта имат антисептично, антивирусно, антибактериално, отпушващо, отхрачващо и антифебрилно действие... Той е отличен съюзник за приемане под формата на чай, на етерично масло или на пари когато искаме да се предпазим от хрема или грипове или когато започваме да забелязваме първите симптоми. Благодарение на лечебните му свойства ще минимизираме симптомите като температура, болка или носно кървене.