Почистването на биберона с уста намалява риска бебето да развие алергии

Родителите, които смучат беберона на детето си, за да го изчистят могат да намалят риска това дете да развие алергии.

Преносът на слюнкови устни микроби от родителите на детето би могло да спомогне за намалаването на риска от алергия. Този начин да се чисти биберона променя състава на бактериите в слюнката на бебетата.

Устните бактерии засягат състава на микроорганизмите в тънкото черво

Предишни изследвания вече са доказали, че при децата с не толкова разнообразна чревна флора има по-голям риск от развитие на алергии. Заради което излагането на всякакви микроби би могло да има благотворни ефекти върху имунната система на детето.

Авторите на ново изследване публикувано в списание Педиатрикс са изследвали клиничната алергия и чувствителността към храни и алергени във въздуха на 184 деца на 18 месеца и на 3 годишна възраст и са я асоциирали с начина, по който родителите са чистели бибероните им.

83% от родителите са използвали чешмяна вода за да изчистят биберона, 54% са варили бибероните, за да ги изчистят и 48% са използвали собствената си слюнка (родителите са можели да изберат повече от една опция).

Децата на родителите, които са чистили биберона със слюнката си са били по-малко склонни да развият астма и екзема.

Фактически на четири месеца слюнковата микрофлора на децата, чиито родители са чистили биберона със собствената си слюнка е била различна от микрофлората на слюнката на бебетата, чиито родители не са използвали почистваща техника за биберона.

Като чистят биберона със собствената си слюнка родителите биха намалили риска от развитие на алергии при бебетата, което е възможно благодарение на стимулирането на имунната система от микробите предадени на бебето чрез слюнката на родителите.

Наистина ли е добра идея да се чисти биберона на бебето ни с уста?

Както при всичко, има и изключения.

Когато родителите нямат адекватна устна хигиена, настинали са или пушат, не е препоръчително.