10 съвета за безопасно къпане през лятото

Мерки за сигурност за да се избегнете страха си от водата, плажовете и басейните. Внимавайте!

Повечето жертви на удавяне във вода са деца. И експертите предупреждават, че малко дете може да се удави на само 20 сантиметра от водата в детската зона на басейн за по-малко от 3 минути без родителите да разберат за инцидента. Фактически, слабото наблюдение от страна на гледачите бе причината, която са признали 8 от всеки 10 човека в тези случаи. Запомнете, че бързата реакция на първа помощ, за да осъществи сърдечнобелодробната реанимация може да бъде ключ за спасение на живот.

Но освен удавяния през лятото могат да станат други инциденти във водата като смущения в храносмилането, убождания, подхлъзвания и удари...

10 съвета за сигурна баня на плажове и басейни

1. Чети плакатите

Могат да предупредят за съществуването на опасност. Къпете се в приспособени за къпане и наблюдавани води. Уважавайте нормите за сигурност на басейните и водните атракции. Следвайте указанията на спасителите.

2. Внимавайте с храносмилането

Изчакайте два часа, за да се изкъпете и така да се предпазите от смущения в храносмилането. Не влизайте внезапно във водата особено след като сте се пекъл на слънцето или сте се нахранил.

3. Пазете децата

Не оставяйте детето си само когато е във водата или близо до нея. Според данните на OMS всяка година между 70 и 150 човека умират удавени в басейни, плажове, реки и водохранилища в нашата държава и повечето от тях са деца.

4. Излезте от водата при странни симптоми

Постоянни тръпки или треперене, умора, главоболие или болки във врата, сърбежи, замайвания, световъртежи или спазми. Не чакайте и излезте веднага от водата.

5. Внимавайте с подхлъзванията

Внимавайте с краищата на басейните и влажните зони. Можете да се подхлъзнете и да се нараните. Използвайте специални обувки за водата.

6. Внимавайте с гмурканията

Не се гмуркай с главата напред на места с непознато дъно. Можеш да си причиниш нараняване (с риск от парализа). Гмурканията във водата са причината за 6% от фрактурите. Обърнете особено внимание на пързалките и трамплините.

7. Внимавайте с надуваемите предмети

Ако ще използваме различни надуваеми предмети във водата трябва да внимаваме много. В случай че ги използваме в морето трябва да имаме предвид, че теченията или вятърът могат да ни отместят далеч, без да разберем.

8. По-добре да имаме компания във водата

Доколкото е възможно винаги е препоръчително още някой да Ви придружи във водата. По този начин, ако се чувстваме зле или ни стане нещо, ще могат да ни помогнат възможно най-бързо.

9. Риск от убождания

Понякога може да има дни на изобилие от медузи, които повлечени от течението се озовават в зоната за къпане. В днешно време да се влезе във водата носи висок риск от убождане. Ако Ви убоде медуза, морска анемона или риба паяк на момента прибегнете за помощ към спасителя.

10. Изгаряния и слънчасване

Не се доверявайте на водата, ултравиолетовите лъчи преминават през водата и могат да изгорят кожата Ви. Намажете се със соларен крем, резистентен към водата и излизайте на всеки час, за да се намажете отново. Ако сте от тези, на които им харесва да прекарват доста време във водата говорейки или играейки, сложете си шапка на главата за да избегнете топлинен удар или слънчасване.

Вземете тези предпазни мерки във водата за сигурно къпане.